شیر دوش دستی یا برقی ؟ کدام بهتر است؟ بهترین تغذیه برای نوزاد، شیر مادر است. دستگاه شیردوش به نوعی دستیار مادر بوده و جهت ذخیره سازی شیر،کمک شایانی به مادر میکند و البته شیردوش به اتصال مجاری شیر به دهان نوزاد و بیرون آوردن نوک سینه های صاف، کمک کرده تا نوزاد راحت تر بتواند سینه مادر را به دهان بگیرد.
شیردوش چیست؟
شیردوشها فارغ از دستی یا برقی بودن، از سه بخش: پمپ مکنده شیر، مخزن نگهدارنده و سر شیردوش تشکیل شده است. حجم و وزن آنها کم و مناسب استفاده خانگی هستند. شیردوشها برای استفاده یک نفر طراحی شدهاند و امکان انتقال آلودگی در آنها از طریق یک مادر به مادر دیگر نیز وجود دارد. در انواع شیردوشها گنجایش مخزن ۱۵۰ میلیلیتر است که برای مصرف هر وعده کودک کافی است. علاوه بر آن کیسههایی با ظرفیت ۲۰۰ میلیلیتر نیز وجود دارد که برای ذخیره و نگهداری شیر در یخچال استفاده میشوند. میزان مصرفی روزانه نوزادان یک تا ۶ ماهه به طور میانگین ۵۷۰ الی ۹۰۰ میلیلیتر شیر مادر است.
انواع شیردوش
- شیر دوش دستی: شیر دوش دستی دارای عملکرد راحت و شبیه به مکیدن شیر توسط نوزاد می باشد. عمل مکیدن شیر در شیردوش دستی توسط دست انجام می گیرد. این شیردوش ها نسبت به نوع برقی کم صدا، ارزان و کوچک می باشند. برخی از مادران نمی توانند بدون استفاده از شیردوش دستی شیر را تخلیه کنند. برخی دیگر معتقدند که این شیردوش ها قادر به تخلیه کامل شیر از سینه نیستند. برخی از مادران در هنگام استفاده از شیردوش، دستشان دچار خستگی می شود. شیردوش دستی با یک دست نگه داشته می شود و در همان حال شیر با دست دیگر پمپ می شود. برخی از مادران کار با این شیردوش را راحت می دانند زیرا می توانند قدرت مکش را کنترل کنند.
- شیردوش های برقی: استفاده از این شیردوش ها بسیار راحت است و می توانند تمامی شیر درون سینه را تخلیه کنند. این شیردوش ها به پریز دیوار استاندارد وصل می شوند و به طور خودکار شیر را از سینه ها می دوشند. عیبی که شیر دوش برقی نسبت به دستی دارد سنگینی و صدای زیاد آن ها می باشد. بهتر است هنگامی که نوزاد در ۳ تا ۴ هفتگی می باشد، برای دوشیدن شیر اقدام شود زیرا اگرکودک بزرگتر باشد دیگر شیشه را نمی گیرد. شیردوش های برقی هم به صورت تکی و هم دوتایی پیدا می شوند. از مزایای این شیردوش ها سرعت بالا و راحت بودن کار با آن ها می باشد. برخی از این شیردوش ها دارای درجه تنظیم مکش می باشند.
- شیردوش باتری: این شیردوش ها به وسیله باتری کار می کنند و جزو دسته برقی ها قرار می گیرند اما تنها تفاوتشان در روش مصرفی برق آن ها می باشد. این شیردوش ها بدون سیم هستند و به راحتی در هر جایی می توان از آن ها استفاده نمود البته همیشه باید شارژ باتری های آن را در نظر گرفت و برای اطمینان باتری اضافه به همراه داشت.
- شیردوش نیمه برقی: نوع دیگری از شیردوش ها وجود دارند که می توان هم به صورت برقی و هم دستی از آن ها استفاده نمود.
شیر دوشیده شده مادر چگونه باید ذخیره و یا فریز کرد؟
برای نگهداری شیر مادر از ظرف پلاستیکی استفاده کنید. زیرا ظرف پلاستیکی برای جمع آوری و ذخیره شیر بهتر از ظرف شیشه ای می باشند و این به این دلیل است که لکویست ها و گلبول های موجود در شیر مادر به جداره ظرف شیشه ای می چسبند و خاصیت خود را از دست می دهند.
ظرفی که برای نگهداری شیر استفاده می گردد باید از قبل جوشانده شود و بعد از خنک شدن مورد استفاده قرار گیرد. شیر دوشیده شده را بلافاصله در یخچال قرار دهید.
شیر دوشیده شده در درجه حرارت اتاق به دور از آفتاب، گرمای چراغ و یا شوفاژ از ۶ تا ۸ قابل نگهداری می باشد. دقت کنید اگر شیر را در دمای اتاق نگه داشتید دیگر قابلیت فریز کردن را ندارد.
شیر دوشیده شده تا ۴۸ ساعت در یخچال قابل نگهدری است و یا اینکه در ۳۰ دقیقه اول آن را در یخچال بگذارید و سپس آن را فریز نمایید. ظرف پر شده از شیر باید تا سه چهارم ظرفیت پر شود تا جا برای یخ زدن نیز داشته باشد.
روی ظرف های شیر بهتر است تاریخ دوشیدن نیز درج شود تا برای استفاده اول شیرهای قدیمی تر مصرف شوند. اگر شیرمادر در جایخی یخچال نگهداری می شود تا ۲ هفته می تواند نگهدری شود، در فریزرهای معمولی (۱۸- درجه) ۳ ماه و در فریزرهای صنعتی (۳۲- درجه) تا ۶ ماه قابل استفاده است.
دلایل دوشیدن شیر مادر
یکی از دلایلی که برای دوشیدن یا پمپ کردن شیر مادر وجود دارد این است که لازم نیست مادر در تمام ساعات روز برای تغذیه نوزاد در خانه بماند. همسر یا فردی مورد اعتماد می تواند وظیفه تغذیه نوزاد با شیشه شیر پر شده از طرف شما را بر عهده بگیرد. این شیر بهتر است با فنجان به نوزاد داده شود. دادن شیر از این طریق به نوزاد توسط پدر باعث می شود که کودک به صورت بهتری با پدر خود انس بگیرد. برخی از دلایلی که باعث دوشیدن شیر مادر می شوندعبارتند از:
- امتناع از شیر دادن به دلیل دردناک بودن نوک سینه ها
- بازگشت مادر شاغل به محل کار
- داشتن التهاب پستان یا ماستیت
- تغذیه نوزاد با احتیاجات خاص
- دستور توقف موقت شیردهی توسط پزشک
- بستری بودن مادر در بیمارستان و نبود شرایط شیردهی
- از بین رفتن درد و فشار در پستان های دچار احتباس
- مصرف داروهای خطرساز هنگام شیردهی توسط مادر برای درمانی خاص
حالا سوال این است که شیر دوش دستی یا برقی
ممکن است این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که کدام نوع شیردوش می تواند یاری دهنده شما در امر شیردهی به نوزاد دلبندتان باشد. به طور کلی انواع و اقسام شیر دوش های دستی و برقی وجود دارد،اما بسته به نیاز و راحتی مادران، شیر دوش برقی قابلیت بهتری در تنظیم مکش و ماساژ سینه برای بهره وری بهتر در شیردهی دارد.
البته این مورد را در نظر داشته باشید که ممکن است سطح مکشی که در آن برای مادری به راحتی شیر دوشیده می شود برای شما شکنجه محسوب شود. اگر به دنبال کارایی بالاتر هستید می توانید با پرداخت هزینه بیشتر دستگاهی را بخرید که تعداد مکش آن در هر دقیقه و قدرت مکش آن بیشتر بوده و از توانایی دوشیدن مضاعف برخوردار باشد.
شیردوشی که بتوان با آن بصورت همزمان هر دو سینه را دوشید، زمان دوشیدن را به کمتر از نصف میرساند. چرا که دوشیدن هر یک از سینهها به طور جداگانه تقریباً ۳۰ دقیقه طول میکشد ولی دوشیدن همزمان حدوداً ۱۲ دقیقه به طول میانجامد، که به علت تخلیه کامل هر دو سینه تولید شیر را تحریک میکند.
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید